15.12. Oi jouluyö

”Cantique de Noël” on ranskalaisen viinikauppiaan/ kaupungin pormestarin/ harrastelijarunoilijan, Placide Cappeaun vuonna 1843 kirjoittama jouluruno. Runo päätyi eteläisestä osaa maata Pariisiin, säveltäjä Adolphe Adamille, joka teki siihen sävellyksen muutama vuosi myöhemmin.

Adolphe Adamista ei koskaan pitänyt tulla muusikkoa. Hänen isänsä, omasta muusikonurastaan huolimatta, kielsi ammatin jyrkästi omalta pojaltaan. Poika kuitenkin halusi säveltäjäksi ja opetteli salaa soittamaan pianoa. Lahjakas Adolphe pääsi kuin pääsikin 17-vuotiaana konservatorioon opiskelemaan urkujen soittoa sekä säveltämistä.

Kaksikymppisenä Adolphe Adam soitti orkesterissa ja sävelsi näyttämöteoksia teattereihin. Hän tuotteliaalla urallaan sävelsi myös teoksia balettiin ja oopperaan, toimi konservatorion opettajana sekä perusti nuorten säveltäjien koulun joka ikävä kyllä jäi Ranskan helmikuun vallankumouksen tapahtumien jalkoihin.

Laulun historiaan liittyy myös mielenkiintoinen yksityiskohta. Nimittäin on todennäköistä, että Oi jouluyö on ensimmäinen radiossa esitetty joululaulu (toinen laulukappale). Kanadalainen keksijä Reginald Fessenden soitti sen viululla jouluaattona 1906 ensimmäisessä radiolähetyksessään.

Suomennoksen ”Oi jouluyö” teki laulajatar Kyllikki Solanterä ensin vuonna 1952 ja sitten Johan Vikstedt salanimellä ”Martti Ojapuu” kymmenisen vuotta myöhemmin. Kalevi Korpi levytti laulun vuonna 1957 ja Mauno Kuusisto vuonna 1980.

 

 

Kommentoi