19.12. Joulupukki, joulupukki

”Joulupukki, joulupukki” on sekä sanoitukseltaan että sävellykseltään Pekka Juhani Hannikaisen tuotosta. Laulun syntyhetket sijoittunevat vuoteen 1917 jolloin se julkaistiin Joulupukki-lehdessä. Se oli tarkoitettu ”leikkilauluksi koulun joulukuusella”. Kouluissa oli näet aloitettu viettämään kuusijuhlia joulupukin vierailuineen jotka muodoltaan muutoin olivat vielä vieraita tavallisissa kodeissa. Näin koulut ovat tuoneet Suomalaiseen jouluperinteeseen uusia asioita.

P. J. Hannikainen (kotiväelle ”Pekku”) oli mm. itseoppinut säveltäjä, runoilija, kuoronjohtaja, pikakirjoittaja sekä pitkäaikainen Jyväskylän seminaarin opettaja. Hän suomensi runoja ja romaaneja (esim. Alexandre Dumasin Kolme muskettisoturia) ja perusti, vieläkin toimivat, kuorot Ylioppilaskunnan Laulajat (1882) sekä Mieskuoro Sirkat (1899). Hänen tärkeä tehtävänsä on ollut säveltää suomenkielisiä kouluopetukseen sopivia lauluja ja toimittaa niistä kirjoja (kuulostavatko ”Kas kuusen latvassa oksien alla” ja ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie” tutuilta?).

Hannikaisen isä oli kanttori ja musikaalinen lahjakkuus periytyi myös hänen omille pojilleen, joista neljästä tuli tunnettuja muusikoita. Hän oli musiikin lisäksi myös kuvataiteellisesti lahjakas. Tämän ominaisuuden hän lienee perinyt äidinsä puolen Wright-suvulta.

 

 

Kommentoi