22.12. Joulukirkkoon

”Joulukirkkoon” -laulun sanoituksena on Immi Hellénin runo ”Kello löi jo viisi” vuodelta 1898. Laulettuun versioon verrattuna alkuperäisessä runossa oli säkeistöjä tuplamäärä. Hellén oli kanttorin tytär Kuorevedeltä ja hän toimi opettajana mm. Helsingissä yli 40 vuoden ajan. Hellén kirjoitti pitkälti yli tuhat suomenkielistä lastenrunoa. Hän kirjoitti myös näytelmiä ja romaaneja ja oli mukana toimittamassa lehtiä. Hän teki opintomatkoja useisiin Euroopan maihin ja hänen sydäntään lähellä oli eläinten ja luonnonsuojelu.

Monet tunnetut aikalais-säveltäjät tekivät sävellyksiä Hellénin runoihin. Tähän runoon aiheeseen sopivan, reippaan sävellyksen teki R. Raala vuonna 1911. Hänen oikea nimensä oli Berndt Sarlin. Sarlin teki sävellyksen 51:een Immi Hellénin runoon. Sävellyksiä häneltä kertyi yhteensä yli 400 joista joululauluja oli yli 40.

Berndt Sarlin opiskeli yliopistossa taidehistoriaa, toimi muutaman vuoden näyttelijänä ja mm. opeteltuaan laajalti liike-elämän taitoja, perusti oman kustannusalan yrityksen. Sittemmin hän muutti Etelä-Afrikkaan ja toimi siellä hedelmänviljelijänä kymmenisen vuotta. Takaisin Suomeen paluun jälkeen hän eli perheineen niukasti ja toimi erilaisissa ”pätkätöissä”, kunnes sai halvauksen. Halvaus vei hänet vuoteenomaksi useiksi vuosiksi, muistin ja puhekyvyn menettäneenä. Hän kuitenkin toipui, mutta asui kuitenkin vireänä sairaskodissa kuolemaansa saakka, vuoteen 1971.

 

 

Kommentoi