23.12. Enkeli taivaan

”Enkeli taivaan” on saksalaisen Martin Lutherin kirjoittama jouluvirsi. Hän teki laulun lahjaksi suurelle perheelleen vuonna 1535. Se oli alunperin 15-säkeistöinen ja laulettiin paikallisen kansanlaulun sävelellä. Laulu oli tarkoitettu lasten seimikuvaelmaksi jollaisten esittäminen oli silloiseen aikaan tapana. Neljä vuotta myöhemmin, todennäköisesti Luther itse teki lauluun nykyisin tunnetun sävellyksen.

Martin Luther tunnetaan uskonpuhdistajana sekä saksan kirjakielen kehittäjänä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Hänen kirjallisiin töihinsä kuuluu mm. Raamatun saksannos. Lisäksi hän oli musikaalinen ja teki useita sävellyksiä. Luther opiskeli ensin yliopistossa lakia isänsä toiveen mukaisesti, mutta hakeutui kuitenkin sitten paikalliseen luostariin ja hänestä vihittiin pappi vuonna 1507. Myöhemmin hän väitteli teologian tohtoriksi ja hän hoiti kuolemaansa saakka yliopiston teologian professorin virkaa.

Ensimmäisen suomennoksen virrestä teki vuonna 1605 Hemminki Markkulainen kirjoittamaansa virsikirjaan. Elias Lönnrot teki oman suomennnoksensa 1867 ja tohtori Julius Krohnin 10-säkeistöiseksi lyhentämä versio vuodelta 1880 on meillä (pienin muutoksin) edelleen käytössä.

 

 

Kommentoi