24.12. Varpunen jouluaamuna

Koskettavan ”Varpunen jouluaamuna” -laulun kirjoittaja Zacharias Topelius oli suomalainen suurmies. Satusetä, runoilija, kirjailija, toimittaja, eläintensuojelija, suomen kielen puolustaja ja vähäosaisista huolehtija. Mutta ehkäpä surumielinen. Topeliuksen lääkäri-isä halvaantui hänen ollessa kaksivuotias ja kuoli kymmenkunta vuotta myöhemmin. Myös Topeliuksen molemmat veljet kuolivat pieninä lapsina.

Lapsikuolleisuus oli 1800-luvulla suurta kaikissa yhteiskuntaluokissa. Zacharias sekä hänen vaimonsa Maria Emilia Lindqvist menettivät kaksi poikaansa sekä tyttären ihan pieninä ja lisäksi lapsi syntyi kuolleena. Yksivuotiaana kuolleesta Rafael-pojasta kertoo Topeliuksen Varpunen jouluaamuna -runon lisäksi vuonna 1867 kirjoitettu satu ”Om den sommar, som aldrig kom” (Kesästä, joka ei koskaan tullut). Tässä sadussakin oli tärkeässä osassa hemppo eli varpunen. Väheksytty ja vainottukin harmaanruskea varpunen, joka oli vakiintunut vähäosaisuuden vertauskuvaksi, mutta vanhojen uskomusten mukaan myös se pikkulintu, joka vie kuolleiden sielut taivaisiin.

Topeliuksen runo ”Sparven om julmorgonen” julkaistiin lauluna kirjoitusvuonnaan 1859. Siihen ensimmäisen sävellyksen teki Ernst Fabritius. Laulun suomensi Konrad Alexis Hougberg 1874. Nykypäivänä tunnetun sävellyksen teki Otto Kotilainen ehkäpä vuonna 1913 jolloin se julkaistiin Joulupukki-lehdessä.

 

 

Kommentoi