7.12. Sylvian joululaulu

”Sylvian joululaulu” on yksi Zacharias Topeliuksen, hänen omia tuntojaan kuvaaviin, surumielisiin runoihin sävelletyistä joululauluista. Runo ”Sylvias hälsning från Sicilien” on päivätty jouluaattona vuonna 1853 ja on yksi osa Sylvia lauluja -kokoelmaa.

Runoa kirjoittaessaan Topelius eli Suomessa. Sen sisältämät viestit ja vertaukset saattavat liittyä moneen asiaan: Topeliuksen oman elämän murheisiin, Suomen oloihin Venäjän autonomisena osana tai Italiassa käytössä olleeseen julmaan linnunpyyntitapaan.

Karl Collan sävelsi runon kaunismelodiseksi joululauluksi vuonna 1855. Hän toimi säveltäjän työn lisäksi opettajana, kirjailijana, kirjallisuuden tutkijana, kriitikkona sekä kansansävelmien kerääjänä. Hän ei ollut ammattimuusikko, vaikkakin oli taitava sellainen.

Laulu on suomennettu ruotsin kielestä useaan otteeseen, mutta vuonna 1918 julkaistu Matti Korpilahden versio on se tutuin ja vakiintunein. Hän lyhensi alkuperäisen neljän säkeistön runon kolmeen säkeistöön. Laulun suosio nousi vasta vuoden 1939 jälkeen jolloin se taltioitiin levylle kanttori Sulo Saaritsin esittämänä.

 

 

Kommentoi