Himmelit

Jouluna saattaa useassa kodissa riippua katosta himmeli. Ei ehkä se perinteisin, rukiinoljista tehty versio, vaan ehkäpä lasiputkista, erivärisistä pilleistä tai valoketjuista itse valmistettu.

Olkihimmelien valmistustaito levisi suomeen Ruotsista, mutta ne tunnetaan myös muualla keski- ja pohjois-euroopassa. Yhden arvelun mukaan himmelin mallilla jäljiteltiin kirkkojen kynttiläkruunuja joita ihmiset näkivät kirkkomatkoillaan. Tätä ilmavirrassa hiljakseen pyörivää ”ikiliikkujaa” on myös paikoin nimitetty olkikruunuksi.

Joka jouluksi tuvan pöydän yläpuolelle tehtiin uusi himmeli. Niiden valmistaminen oli nuorison vastuulla ja he saattoivatkin kokoontua joukolla saunomisen jälkeen saunaan rakentamaan koristeita. Lämpö ja kosteus helpottivat olkien käsittelyä. Ja koska himmeli oli hyvän sadon takaava onnenkalu, siitä tehtiin mahdollisimman suuri. Niitä saatettiin tehdä myös useampaan huoneeseen ja saatettiin roikottaa katossa juhannukseen saakka (savupirttiaikana koriste saattoi jo olla siihen aikaan kovin tummunut). Ennen ne myös koristeltiin: esim. silkkinauhoilla, tinapaperikoristeilla, tähkillä, villatilkuilla, munankuorilla ja jopa kynttilöillä.

Oljet symboloivat tulevaa satoa ja sen vuoksi niillä oli muutoinkin suuri rooli joulun vietossa. Lattialle levitettiin olkikerros lämmöneristeeksi ja mukavaksi oleskelualustaksi, mutta niitä silti välteltiin sotkemasta liikaa jottei kesän sato lakoontuisi. Tulevaa satoa koitettiin myös ennustaa; Talon isäntä heitti sylillisen olkia kohti kattoa ja niitä toivottiin mahdollisimman paljon jäävän orren päälle eikä tippuvan takaisin maahan.

Himmelit pikkuhiljaa unohtuivat 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Joulukuusi valtasi tilaa keskeisimpänä joulukoristeena. Perinne kuitenkin heräteltiin henkiin 1930-40 luvuilla erilaisten naisjärjestöjen levittämien valmistusohjeiden sekä heidän järjestämien kurssien avulla. Huomioitavaa on, että nämä ohjeet eivät enää sisältäneetkään koristeita, joten olemme tottuneet näkemään vain ”paljasolkisia” himmeleitä. Tosin uudet valmistusmateriaalit ovat taas tuoneet mukanaan koristeellisuuden kristalleineen, väreineen ja valoineen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi