Adventtiajan latinankielinen nimi, adventus Domini, tarkoittaa ”Herran tulemista”. Keskiajalta lähtien läntisten kirkkojen kirkkovuosi on alkanut ensimmäisestä adventtisunnuntaista. 1800-luvun lopulla ensimmäinen adventti vakiintui myös joulunajan aluksi. Se on nykyään yksi suosituimmista kirkkopyhistä. Hoosianna-hymniä on laulettu Suomessa vuodesta 1807 lähtien.

Vanhastaan ensimmäisen adventin jälkeisenä maanantaina on alkanut jouluaattoon asti kestävä paasto, ns. pieni paasto. Joulunvalmistelujen keskellä se muistuttaa keskittymään olennaiseen ja luopumaan turhasta.

Adventtiajan neljällä adventtisunnuntailla on jokaisella omat teemansa. Ensimmäistä adventtia kutsutaan nöyrtymisen adventiksi. Toinen adventti on kunnian adventti, kolmas hengen adventti ja neljäs pyhä adventti.

Nelihaarainen adventtikynttelikkö on yleistynyt vasta 1900-luvulla. Se muistuttaa adventin luonteesta juhlan valmistajana. Mitä lähemmäksi Joulua tullaan, sitä suuremmaksi valon määrä kasvaa. Samaan aikaan lisääntyvät jouluvalot myös muutenkin. Kodeissa, pihoilla ja kaduilla.

 

cropped-kynttilät.jpg